Undersøkelse

Ved en vanlig undersøkelse utfører ved en visuell sjekk av alle fyllinger, tannflater samt tennenes støttevev og munnenes slimhinner. Vi tar som oftest to røntgenbilder for å hjelpe oss i diagnosearbeidet og dokumenterer de avvikene vi finner, og kommer frem til en behandlingsløsning i samråd med deg.

Røntgen

Vi tilbyr et bred spekter av røntgenbilder med blant annet

 • Tannfilm (vanlig røntgen ved undersøkelser)
 • OPG (to dimensjonal bilde av hele kjeven)
 • CBCT (tre dimensjonal bilde av hele kjeven) - blir vurdert av radiolog 


Fyllinger

Tannfyllingsmaterialer

De fleste har hatt hull i tennene og fått lagt inn fyllinger (plomber), men vet kanskje ikke så mye om hvilke tannfyllingsmaterialer som finnes.

Mest brukt er myke, formbare fyllingsmaterialer, som kan legges rett inn i tannen og som stivner etter kort tid, ved hjelp av blålys. Slike materialer er kompositt (plast) og glassionomer.

De forskjellige materialene har ulike egenskaper og ulik levetid. Dette varierer også mye fra pasient til pasient. Selv fyllinger av de beste materialer må du regne med å skifte en gang i blant.

Kroner og broer

Kroner

Dersom en tann er sterkt skadet og mye av tannsubstansen gått tapt, kan det være vanskelig å reparere denne med vanlig fylling. Da kan det være aktuelt å lage en krone.

Tannlegen må først slipe til tannen og deretter ta et avtrykk. Ved hjelp av avtrykket lager tannteknikeren et modell av tannen, og på denne blir kronen laget. Det kan være nødvendig med justeringer i form av mindre beslipinger, eller ved for store avvik må må den sendes tilbake til tannteknikkeren.

Når kronen er tilfredsstillende, kan den settes fast på tannen ved hjelp av en tynn sement. En nyere teknikk er å lime fast kronen med en plastsement etter en viss etsning av tannoverflaten.

Broer

Tapte tenner kan ofte erstattes av en bro. Broer fremstilles vanligvis i metall-plast/ keramikk.

Det er grenser for hvor mange tenner en bro kan erstatte. Jo flere tenner som har gått tapt, desto flere naturlige tenner må brukes for å bære broen som skal erstatte de. En bro sementert til ens egne tenner vil snart kunne føles som en naturlig del av munnen.

Implantater

Implantanbehandling er en mer moderne mulighet for å erstatte tapte tenner.

Implantatene er små titanplugger som opereres inn i kjevebenet, hvor protetikken skrues på.

Når brukes implantater?

 • Ved manglende tannanlegg fra fødselen av
 • Ved tap av tann grunnet ulykker og periodontitt (HELFO-refusjon)
 • For å feste protetikk, dersom få egne tenner kan brukes
 • Som erstatning for trukket tann

Fordeler ved implantater

 • Sitter like fast som dine egne tenner
 • Et fint smil, da man ikke kan se forskjellen fra implantatet til egne tenner
 • Et implantat bevarer benet
 • Bedre kosthold (Du kan spise hva du vil!)

Bleking

Missfarging av tenner kan deles inn i to hovedgrupper.

Overfladisk belegg som missfarger, eller missfarging av emalje og dypere strukturer i tannen.

Overfladisk missfarging kan fjernes ved tannrens og tannpuss hos tannlegen.

Sitter missfargingen dypere, kan tennene blekes.

Hos oss foregår dette ved at det først fremstilles en gjennomsiktig “tannbeskytter”. Denne taes med hjem, fylles med en blekemiddel og plasseres i munnhulen over natten. Dersom misfargingen lar seg bleke, vil du som regel se effekt etter 1-2 behandlinger. Behandlingen kan fortsette i opp til to uker, men ønsket resultat oppnås ofte før.

Effekten skal vare i 2-3 år, men er veldig avhenig av missfargingens årsak, og om det gjøes noe med denne. Behandlingen kan gjentas og er smertefri.